REFERAT

 

 

 

Säsongsupptakt för RPG  -  2020-01-22

Efter ett kort juluppehåll var det dags för årets första aktivitet. Ett studiebesök hos Beslag och Metall i Ekenässjön, ett familjeföretag som drivs av tredje genarationen, Eva, Markus och Jonas Björnsson. Det var deras farfar Hugo Carlsson som startade företaget år 1938.

Idag är fordonsindustrin Volvo och Scania den nästan till 100 procent största kunden. Alla detaljer som produceras är pressade plåtdetaljer. Företaget har 220 anställda varav ca 30 procent är kvinnor.

Det var cirka 20 nyfikna RPG-are som på en rundvandring blev guidade av två av ägarna, Eva och Markus som på ett inspirerande sätt berättade om hela produktionsdelen, alltifrån pressning, svetsning till färdiga produkter.

Intresset för deltagande i studiebesöket var så stort att det kommer att äga rum ytterligare ett besök den 19 februari.

Dagens gemenskap avslutades med ”tillsammanslunch” på Ekebogården.Gemenskapsluncher

I sommar har vi haft två gemenskapsluncher. Den första var den 26 juni då var vi 19 personer som åkte till Vänhem i Korsberag. Den 24 juli styrde 20 personer färden till Golfrestaurangen i Eksjö.
Goda trevliga luncher  -  och fin gemenskap!


Vårresa  -  2019-05-23

Torsdagen den 23 maj gör vi en resa till ostkusten tillsammans med Pingstkyrkan.

Program:

-  Förmiddagskaffe på Astrid Lindgrens Näs med utställning, trädgården

    och film.

-   Josua Center i Gamleby med lunch och information.

-   Gränsö Slottsljusstöperi.

-   Busstur med guide i Västervik.

-   Eftermiddagskaffe.Rekord vid RPG:s månadsträff   -  2019-03-15
Ett stort antal medlemmar samlades i Korskyrkan till månadsträff. Träffen inleddes med musik av Nils Eriksson som på blockflöjt skickligt framförde klassiska stycket Vårmorgon. Därefter berättade Håkan Larsson. känd från Vetlanda Konstförening, om "Hur Vetlanda blev centralort" på ett mycket intressan sätt.

Efter detta intressanta redogörande av "gamla Vetlanda" var det dags för ytterlgare ett musikstycke av Nils som nu framförde Rondo, kinesiskt musikverk samt avslutade med "Näktergalen" av Stravinskij.

Efter kaffestund med mycket prat och sorl var det dags för Bengt Westerlund att informera om kommande studiecirkel Äldre i trafiken. Där intresset verkade var stort.

Ingvar Gustavsson redogjorde för vårens resor bl a till östkusten där man ska besöka Västerifk. Vimmerby med flera platser. Ingvar höll också dragning i lotteriet där fler gick hem med en blomma till påsk.

Ann-Loriz presenterade och hälsade flera nya medlemmar välkomna till föreningen.


Studiebesök på MP-bolagen  -  2019-01-23

Ett 30-tal deltagare besökte MP-bolagen i Ekenässjön. Företaget vars grundare  var Werner von Seydlitz startade år 1953. Då var namnet Metall och Plast. Magnus Sandberg och Emil Bertilsson guidade oss runt och berättade på ett proffsigt och inspirerande sätt om företagets expansion sedan starten. Det tillverkas ca 2700 olika detaljer på företaget. Företaget har i dagsläget 85 anställda varav 25% kvinnlig arbetskraft.

Omsättningen för 2018 var 300 Mkr. Kuriosa är att MP-bolagen inte behövt avskeda någon anställd sedan starten trots skiftande konjukturer. Något man uppmärsammande var vilken ordning och reda som rådde överallt. Fullmatade med information avslutades dagen med lunch på Sussies på Hydro Arena.

 


  Referat 


  www.rpgvetlanda.se        info@rpgvetlanda.se       © 2017 RPG