REFERAT

 

 RPG-promenaderna går mot sitt slut  -  2020-10-23

I ett underbart sensommar och höstväder har Vetlanda RPG-förening genomfört ett antal höstpromander.

Från början av september fram till slutet av oktober har sju tillfällen givits till promenader under temat "Lär känna din kommun" och där genomsnittet på antal deltagare har varit 26 personer.

Första promenaden var en skogspromenad bakom bostadsområdet Kantarellen. En onsdag åkte man i väg till Lannaskedebrunn utanför Landsbro där Helen Höjer berättade om "Det gamla brunnslivet".

Man har vandrat utmed Vetlandabäcken där Hans Berndtsson på ett myckert intressant och inspirerande sätt berättade om både gamla och nya byggnader samt vilka som bott och bor där idag.

En mycket vacker höstdag samlades ett stort antal nyfikna RPG-are i Hökås för en promenad upp på¨"Oljeberget", där utsikten över sjön Grumlan var bedårande. Man har även vandrat i Korsberga och prövat på deras elljusspår. Avslutningsturen var Näsby "Runt Bankeberg" med avslutning vid Flögensborg, där man efter "fikat" avslutade med en tipspromenad med Birgit Järvebo och Viviann Svensson som vinnare.

Medhavd fika och social gemenskap efter prolmenaderna har fungerat väldigt bra, allt coronavänligt.

Det framfördes ett tack till Laila och Hans Berndtsson som varit planerare och ansvariga för dessa trevliga uteaktiviteter.

Önskemål om fortsatta vandringar har framkommit. Om vädrets makter tillåter "lunkar man på" ytterligare någon eller några veckor.RPG på nostalgipromenad  -  2020-09-23

Under fallande höstlöv, strålande septembersol samlades cirka 20 personer från Vetlanda RPG-förening utanför Vetlanda "gamla sjukstuga" för en nostalgivandring utmed Vetlandabäcken under ledning av Laila och Hans Berndtsson.

Vetlanda första sjukstuga byggdes år 1898. År 1940 var sjukstugan en av de största i Sverige med 30 sängplatser. Vetlanda fick sin första ambulans år 1951.

Promenaden gick sedan österut där Hans på ett mycket inspirerande sätt berättade om olika byggnader, industrier, personer som bebott och fortfarande bor utmed bäcken, en bäck som är cirka elva kilometer lång och flyter mellan Ekenässjön och Emån. När man sedan avvek från bäcken, passerade man det så kallade Galjberget, där det så sent som på 1800-talet, sista avrättningen genomfördes. Promenaden gick sedan utmed den nedlagda järnvägen mot Stensåkra.

Medhavd kaffekorg smakade bra på trappan vid den framtagna del av "bäcken utmed Kanalgatan, allt under coronavänliga former.


RPG på promenad..   -  2020-09-09

Vid RPG:s promenad från Flugeby  mot Sjunnen och tillbaka utmed Emån deltog ett 15-tal medlemmar. Det medhavda fikat intogs på sluttningen med utsikt ner mot Flugebydammen och kraftstationen.


RPG lärde känna sin kommun  -  2020-09-02

Onsdagen den 2 sept. hade vi vår fösta samling för hösten. Ett 20-tal medlemmar slöt upp för en promenad bakom Kantarellen där det finns dammar med vatten som kommer från Vetlandabäcken. Avslutningsvis intogs medhavd fika under gemytlig stämning. 


Säsongsupptakt för RPG  -  2020-01-22

Efter ett kort juluppehåll var det dags för årets första aktivitet. Ett studiebesök hos Beslag och Metall i Ekenässjön, ett familjeföretag som drivs av tredje genarationen, Eva, Markus och Jonas Björnsson. Det var deras farfar Hugo Carlsson som startade företaget år 1938.

Idag är fordonsindustrin Volvo och Scania den nästan till 100 procent största kunden. Alla detaljer som produceras är pressade plåtdetaljer. Företaget har 220 anställda varav ca 30 procent är kvinnor.

Det var cirka 20 nyfikna RPG-are som på en rundvandring blev guidade av två av ägarna, Eva och Markus som på ett inspirerande sätt berättade om hela produktionsdelen, alltifrån pressning, svetsning till färdiga produkter.

Intresset för deltagande i studiebesöket var så stort att det kommer att äga rum ytterligare ett besök den 19 februari.

Dagens gemenskap avslutades med ”tillsammanslunch” på Ekebogården.Gemenskapsluncher

I sommar har vi haft två gemenskapsluncher. Den första var den 26 juni då var vi 19 personer som åkte till Vänhem i Korsberag. Den 24 juli styrde 20 personer färden till Golfrestaurangen i Eksjö.
Goda trevliga luncher  -  och fin gemenskap!


Vårresa  -  2019-05-23

Torsdagen den 23 maj gör vi en resa till ostkusten tillsammans med Pingstkyrkan.

Program:

-  Förmiddagskaffe på Astrid Lindgrens Näs med utställning, trädgården

    och film.

-   Josua Center i Gamleby med lunch och information.

-   Gränsö Slottsljusstöperi.

-   Busstur med guide i Västervik.

-   Eftermiddagskaffe.Rekord vid RPG:s månadsträff   -  2019-03-15
Ett stort antal medlemmar samlades i Korskyrkan till månadsträff. Träffen inleddes med musik av Nils Eriksson som på blockflöjt skickligt framförde klassiska stycket Vårmorgon. Därefter berättade Håkan Larsson. känd från Vetlanda Konstförening, om "Hur Vetlanda blev centralort" på ett mycket intressan sätt.

Efter detta intressanta redogörande av "gamla Vetlanda" var det dags för ytterlgare ett musikstycke av Nils som nu framförde Rondo, kinesiskt musikverk samt avslutade med "Näktergalen" av Stravinskij.

Efter kaffestund med mycket prat och sorl var det dags för Bengt Westerlund att informera om kommande studiecirkel Äldre i trafiken. Där intresset verkade var stort.

Ingvar Gustavsson redogjorde för vårens resor bl a till östkusten där man ska besöka Västerifk. Vimmerby med flera platser. Ingvar höll också dragning i lotteriet där fler gick hem med en blomma till påsk.

Ann-Loriz presenterade och hälsade flera nya medlemmar välkomna till föreningen.


Studiebesök på MP-bolagen  -  2019-01-23

Ett 30-tal deltagare besökte MP-bolagen i Ekenässjön. Företaget vars grundare  var Werner von Seydlitz startade år 1953. Då var namnet Metall och Plast. Magnus Sandberg och Emil Bertilsson guidade oss runt och berättade på ett proffsigt och inspirerande sätt om företagets expansion sedan starten. Det tillverkas ca 2700 olika detaljer på företaget. Företaget har i dagsläget 85 anställda varav 25% kvinnlig arbetskraft.

Omsättningen för 2018 var 300 Mkr. Kuriosa är att MP-bolagen inte behövt avskeda någon anställd sedan starten trots skiftande konjukturer. Något man uppmärsammande var vilken ordning och reda som rådde överallt. Fullmatade med information avslutades dagen med lunch på Sussies på Hydro Arena.

 


  Referat